5 utazási tipp derékfájósoknak

Milyen izgalmas is egy-egy új város, ország megismerése, az idegen tájakon való kalandozás. A derékfájdalom azonban nincs tekintettel arra, hogy éppen egy különleges utazáson veszünk részt, és ránk törve tönkreteheti a régóta várt napokat. Íme néhány tanács, hogy az utazás valóban élmény legyen, és ne keserítse meg a derék-, nyak-, vagy hátfájás!

Készülődés – bőröndök, csomagok

Már bepakoláskor gondoljunk arra, hogy a csomagokat mozgatni, emelgetni kell majd az utazás során. A mozgatásban nagy segítségünkre lehet, ha kerekeken gördülő bőröndöt használunk, így a hosszabb cipeléstől megóvhatjuk derekunkat. Mivel azonban néha elkerülhetetlen a táskák megemelése, érdemes kerülni a hatalmas, nagyon súlyos csomagokat, inkább több, könnyebb táskába pakoljunk. Hasznos, ha van egy kicsi táskánk a legszükségesebb dolgokkal, amit mindenhova magunkkal vihetünk, míg a nagyobb csomagokat a kocsiban, vagy egy csomagmegőrzőben hagyjuk.

243880596_69617492a4_b

A bőröndök közül olyat érdemes választani, ami kerekeken gurítható. (1)

A poggyász mozgatása

A nagyobb csomagokat is meg kell időnként emelnünk, akár amikor lépcsőn közlekedünk, akár amikor beemeljük őket a csomagtartóba, vagy felszállunk velük a vonatra. Ilyenkor mindig gondolnunk kell a helyes emelés szabályaira: a teherhez minél közelebb álljunk, és semmiképpen ne derékból hajoljunk le, hanem térdből leguggolva, két kézzel fogjuk meg a csomagot. Ha van rá lehetőségünk, több lépésben emeljünk, először egy alacsonyabb lépcsőre, ülésre, stb., majd utána magasabbra. Ha hátizsákot viszünk magunkkal, használjuk mindkét pántját, ám ha mégis ragaszkodunk a félvállon való cipekedéshez, rendszeresen váltogassuk a terhet viselő oldalt.

Segédeszközök utazáshoz

A buszok, vonatok, és repülők ülései nem kifejezetten követik az ergonómia szabályait, így  még egészséges gerinccel is nagy megpróbáltatás hosszan ülni bennük. Néhány egyszerű eszközzel azonban sokkal kényelmesebbé tehetjük utazásunkat. Az egyik ilyen hasznos kis kellék a hengerpárna, amit a derék mögé téve remekül megtámasztja a deréki homorulatot, és így tehermentesíti a lumbális (deréki) gerincszakaszt. Ha nem sikerül ilyet beszereznünk, akkor egy összecsavart törülköző vagy pulóver is helyettesítheti. Hasonlóan praktikus a nyakat támasztó párna, ami különösen alvás közben hasznos.

A közlekedési eszközök ülései általában nem túl kényelmesek. (2)

A közlekedési eszközök ülései általában nem túl kényelmesek. (2)

Ergonómikusan ülni – utazás közben is

A helyes ülés szabályai nem csak munkavégzéskor, de utazáskor is szem előtt tartandók. Fontos, hogy üléskor mindig alá legyen támasztva a lábunk, ha kell akár a talpunk alá is tehetünk egy kisebb csomagot, de semmiképpen ne üljünk úgy, hogy a lábunk lógjon a levegőben (ilyenkor ugyanis a medence előrebillen, ami fokozza a deréki homorulatot, ami fájdalmat válthat ki.) Az sem jó azonban, ha túlságosan magasra tesszük a lábunkat, mivel a medence helyzete akkor optimális, ha üléskor a csípő kissé magasabban van a térdnél, vagy esetleg azonos magasságban vele, tehát ha az ülőfelület kissé kifelé lejt, vagy vízszintes. Vezetés közben is ügyeljünk a helyes testtartásra: nem jó, ha túlságosan előrehajolunk, a fejünket előretoljuk, vállainkat felhúzzuk. Ez a hosszan megtartott görcsös testhelyzet ugyanis óhatatlanul a nyak és a válltájék fájdalmát váltja ki.

Mozgás!

Bármilyen közlekedési eszközt is választunk, törekedjünk arra, hogy időnként felállhassunk és átmozgathassuk tagjainkat! A légzéssel összehangolt nyújtózásokat könnyed karkörzések, helybenjárás, és hasonló könnyű, mégis dinamikus gyakorlatok követhetik, melyek átmozgatva a törzs és a végtagok izmait nem csak kellemesek, de a vérkeringés serkentése révén a mélyvénás trombózis veszélyét is csökkentik.

Fotók:

Nyitókép: https://flic.kr/p/d5Az

1. https://flic.kr/p/nxXcS

2. https://flic.kr/p/oLEq9

 

Vélemény, hozzászólás?