Schroth terápia

Milyen betegségekben alkalmazzák a Schroth terápiát?

Elsősorban a gerincferdülés korrekciójára alkalmazzák, de hatékony a szagittális eltérések javítására, amikor a görbületek fokozottak (pl. Scheuermann-kór, hanyag tartás egyes típusai) vagy éppen csökkentek (lapos hát), illetve degeneratív gerincelváltozások esetén is.

Mi a terápia lényege?

A Schroth terápia egy olyan tartáskorrekcióra irányuló mozgásprogram, ahol a gerinc alaki eltéréseit célzott, szigorúan személyre szabott gyakorlatokkal igyekszünk helyreállítani. Ennek megfelelően a gyakorlatok kiválasztását mindig gondos betegvizsgálat előzi meg, majd képzett gyógytornász tanítja be a megfelelő gyakorlatokat.

 

Milyen elemekből állnak a gyakorlatok?

Az első lépés a beteg beállítása egy korrekciós alaphelyzetbe, amikor a törzsben kialakult aszimmetriát a megfelelő testhelyzet segítségével korrigáljuk. A következő lépés egy aktív nyújtózás (elongáció), mely a rugalmasabb görbületek esetén már önmagában csökkenti a görbületek mértékét. Ezután következik egy mély belégzés, melynek korrekciós hatását az adja, hogy a gyógytornász instrukciói alapján a beteg a púpokkal ellentétes oldali völgyekbe irányítja a levegőt (így, akár egy behorpadt gumilabdát, a mélyedést levegővel tölti ki belülről). Az utolsó feladat, hogy egy lassú, de erőteljes kilégzés közben a beteg aktív izomfeszítéssel megőrizze, stabilizálja a létrehozott korrekciós helyzetet.

Bár nagyon sokféle testhelyzet és gyakorlat létezik, mindegyik a fenti sémát követi. Az egyes gyakorlatokból sorozatokat végeztetünk, egy sorozat általában 8 ismétlésből áll.

Bárki végezheti a Schroth terápiát?

Mivel igen nagy koncentrációt igényelnek a feladatok, ezért általában 8 éves kor felett ajánlják a terápia elkezdését (természetesen az előkészítő gyakorlatok már hamarabb is elkezdhetők.)

Mivel egészíthetőek ki a Schroth gyakorlatok?

A kezelés részét képezik a különböző manuális technikák (lágyrész-mobilizáció, masszázs, manuálterápia), melyek célja elsősorban a rövidült lágyrészek fellazítása, a csigolyák mobilizálása. A célzott, aszimmetrikus gyakorlatok mellett a törzs- és csípőizomzat megerősítésére is végeztetünk feladatokat, elsősorban a funkcionális tréning gyakorlatanyagából.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?