Hidro- és balneoterápia, a vízzel történő gyógyítás módjai

Mi a különbség a hidroterápia és a balneoterápia között?

Míg a balneoterápia elsősorban a vízben oldott anyagok gyógyhatására épül, addig hidroterápia alkalmazásakor nem érvényesülnek ezen kémiai hatások, csupán a víz fizikai tulajdonságai.

Hogyan hat a víz a szervezetre?

Hidrosztatikai nyomás

A víz fizikai jellemzői komplex hatással vannak a szervezetre. Amennyiben vállig a vízbe merülünk, a hidrosztatikai nyomás jelentősen megemeli a vénákban a visszaáramló vér mennyiségét, és a visszaáramlás sebességét. Serkenti a vizeletkiválasztást és növeli a vértérfogatot (igaz, több órás fürdőzés után éppen a fokozott vizeletkiválasztás miatt ez a hatás megfordul, és a vér kissé besűrűsödik). Az izomzat feszülését jótékonyan oldja a víz nyomása, ami különböző kiegészítő eljárásokkal (víz alatti sugármasszázs, örvényfürdő, stb.) tovább fokozható.

Felhajtóerő

A vízben érvényesülő felhajtóerő lehetővé teszi a szárazföldön nehezen mozgó betegek számára is a mozgást. Így ideális terepe az erősen elhízottak, de akár a súlyos izomgyengeségben szenvedők kezelésének is. Sérülések, műtétek után a víz segítségével sokkal hamarabb megkezdhetőek a mozgáspálya növelését célzó gyakorlatok, melyek így minimális izomerővel is megvalósíthatóak.

Közegellenállás

A víz azonban, ellenállása révén izomerősítésre is alkalmas (a rehabilitáció megfelelő szakaszában), s az úszástól kezdve a vízi aerobikon át, akár a vízi spinning-ig, számtalan élvezetes mozgási lehetőséget nyújt.

Hőmérséklet

Amint a vízbe merülünk, a legelső érzékelhető tulajdonság számunkra a víz hőmérséklete lesz. Semlegesnek a 34-36 ◦C-os vizet érezzük, az ettől eltérő hőmérsékletű közeg már sokféle változást beindít a szervezetben. Hidegebb vízben összehúzódnak, majd kitágulnak az erek, megnő a vérnyomás, lassul a szívverés. Időseknél különösen óvatosnak kell lenni, mivel a tartós hideghatás a koszorúserek görcsét is kiválthatja. Meleg vízben ellenben megugrik a pulzusszám és csökken a vérnyomás, de a meleg víz fájdalomcsökkentő, izomrelaxáló szerepe is jelentős. Krónikus gyulladások esetén igen jótékony, ám az akut gyulladást fokozhatja.

Milyen vizes kezeléseket ismerünk?

Vízitorna

A hidroterápiás eljárások (itt tehát nem gyógyvízzel történik a kezelés!) számos típusát használják Magyarországon. Szinte minden mozgásszervi rehabilitációs programnak része a vízi gyógytorna, melynek gyakorlatait a fizioterapeuták a víz tulajdonságait kihasználva állítanak össze.

Súlyfürdő

Gyakran alkalmazzák a súlyfürdőt is: ez utóbbi elsősorban a gerinc tengelyirányú megnyújtását (trakció) teszi lehetővé, ezért főként a nyak és a derék degeneratív betegségeire alkalmazzák, de a csípő- és a térdízület kopása miatti fájdalmak is enyhíthetők vele. A beteg a nyakánál, vagy a hónaljánál van felfüggesztve, a húzóerőt pedig a test saját súlya, illetve további felhelyezett nehezékek biztosítják.

Tangentor

A vízalatti sugármasszázs vagy tangentor igen kedvelt a betegek körében, mivel egy vízzel töltött kádban történik a kezelés, ahol egy asszisztens egy rugalmas csőből nagynyomású vízsugárról masszírozza a fájdalmas testrészeket, feszült izmokat. A masszázs és a víz együtt hatékonyan csökkenti az izomfeszülést, serkenti a vér- és a nyirokkeringést, és oldja a stresszt.

Szauna

Ma már inkább a wellness világának része a szauna, mely azonban azon kívül, hogy nagyon kellemes közérzetet biztosít, igen egészséges is. Fokozza a vérkeringést, a szívverés és a légzés sebességét jelentősen növeli, és a verejtékleadás serkentésével segíti a szervezet méregtelenítését. Ezen komplex és markáns válaszokat kiváltó hatása miatt természetesen körültekintően szabad csak igénybe venni a módszert – az ajánlott tartózkodási idő betartásával és az ellenjavallatok figyelembe vételével (nem szabad szaunázni súlyos ritmuszavar, szívbetegség, magas vérnyomás, lázas állapot, terhesség, epilepszia, és kifejezett visszeresség esetén).

Borogatás

A vizes kezelések közé tartozik az egyszerű borogatás is, aminél fontos, hogyha hűtő- és ezáltal gyulladáscsökkentő hatását meg szeretnénk őrizni, akkor csak 10-15 percre helyezzük a fájós területre, de akár naponta többször is.

Természetesen a vizes kezelések hatása még kedvezőbb, ha gyógyvízzel végzik őket, és mivel hazánk kifejezetten gazdag a magas ásványianyag-tartalmú, gyógyhatású vizekben, a legtöbb gyógyközpontban ez meg is valósul (ekkor azonban már nem hidro-, hanem balneoterápiáról beszélünk).

Hogyan hatnak a gyógyvizek?

Gyógyvíznek kizárólag a bizonyítottan gyógyhatással rendelkező ásványvizeket nevezzük (a minősítés hazánkban igen szigorú szabályok szerint zajlik).

A vízben oldott anyagok összetételétől függően a gyógyvizeket sokféle kórkép gyógyítására használják – elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazzák, de nőgyógyászati- és bőrproblémák kezelésére is nagyon hasznosak lehetnek. Bár a gyógyvíz-kezelés pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, feltételezhető, hogy mind a bőrön keresztül felszívódó, mind a párolgó vízgőzből, a légzőrendszeren keresztül a tüdőbe jutó anyagok hatnak a szervezetre. Ezen kémiai hatáshoz járulnak hozzá a víz fizikai tulajdonságai (hőmérséklet, felhajtóerő, közegellenállás, stb.), komplex terápiát nyújtva fürdőzés közben.

Milyen egy fürdőkúra?

A gyógyvizes kezelések csak kúraszerűen alkalmazva hatékonyak. Egy fürdőkúra legalább 15 alkalomból áll, amit az egymást követő napok azonos napszakában célszerű végezni. Egy alkalommal általában 20-40 percet érdemes a vízben eltölteni. Az ajánlott fürdési idő betartása létfontosságú, mivel ha a gyógyvizek markáns hatása túl sokáig érvényesül, az egy idősebb, krónikus betegségben szenvedő pácienst akár életveszélyes állapotba is sodorhat!  A fürdőkúra túlzottan hosszú ideig való (20-25 kezelés) folytatása pedig ún. fürdőfáradtságot okozhat, ami akár hetekig tartó rossz közérzetet idéz elő a betegnél. Szintén a biztonságos fürdőzést szolgálja az előzetes orvosi vizsgálat és az ellenjavallatok figyelembe vétele.

Mikor nem ajánlottak a gyógyvizes kezelések?

Ellenjavallt a fürdőkúra lázas állapotban, eszméletvesztéssel járó kórképekben, a bőr nagy kiterjedésű elváltozásai esetén, illetve fertőző betegségekben, súlyos szívproblémák fennállásakor (súlyos coronariabetegség, instabil angina pectoris, kardiális dekompenzáció), inkontinencia, magas vérnyomás és akut gyulladások esetén. Csak a kockázatok mérlegelése mellett alkalmazható stabil angina pectoris, visszeresség és enyhébb koronáriabetegség meglétekor. Természetesen a fürdőzésre vonatkozó szabályokat és a felsorolt ellenjavallatokat mindig megtaláljuk az adott fürdőhelyen, jól látható helyen kifüggesztve.

Milyen gyógyvizek vannak Magyarországon?

  • Sós fürdők: elsősorban a bőrben zajló folyamatokra hat, csökkenti a gyulladást, és jótékonyan befolyásolja a szaruképződés folyamatát, így igen jó hatású bizonyos bőrbetegségekre (pl. pikkelysömör). Emellett jelentősen csökkenti a feszes izmok tónusát, e őgyógyászati gyulladásos megbetegedésekben is előszeretettel lkalmazzák. Hazánkban többek között Sárváron, Hajdúszoboszlón és Egerben található sós gyógyvíz.
  • Szénsavas fürdők: igen elterjedt eljárás a szénsav használata, melyet a természetes források mellett mesterségesen is gyakran előállítanak. A bőrben található kisebb erekmegnyílnak a szénsav hatására, ami látható bőrpírt és a vérnyomás csökkenését okozza. Krónikus vénás megbetegedések, magas vérnyomás, nehezen gyógyuló sebek kezelésére használják elsősorban. Természetes szénsav-források találhatóak Balatonfüreden, Bükkszéken, Csopakon és Kékkúton.
  • Kénes fürdők: a bőrbe bejutó kén helyileg fokozza a keringést (ennek jele a bőr kipirosodása), és enyhe baktériumölő hatása mellett csökkenti a vérnyomást. Igen hatékonyan csillapítja a      gyulladásokat, így krónikus gyulladásos reumatológiai kórképeknél (pl.rheumatoid arthritis) kifejezetten ajánlottak a kéntartalmú gyógyfürdők. Egyes bőrbetegségek gyógyítására is alkalmas, mivel direkt hatását a bőrben fejti ki. Ként tartalmaz Harkány, Balf, Mezőkövesd és Hévíz gyógyvize is.
  • Radonos fürdők: a radioaktív radon mind a bőrön, mind belélegezve a tüdőn keresztül fejti ki      gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását. Bizonyítottan hat az immunrendszerre, normalizálva annak működését. E tulajdonságok teszik a radont a gyulladásos reumatológiai betegségek (SPA, rheumatoid arthritis, ideggyulladások, stb.) egyik terápiás eszközévé. Radont Miskolctapolca, Hévíz, és Budapest (Gellért, Rudas, Imre) vizében találunk (ezek a      gyógyvizek a radon mellett ként is tartalmaznak, ami tovább növeli hatékonyságukat).
  • Brómos-jódos fürdők: a jódos fürdőzés során a jód elsősorban a légutakon keresztül jut be a szervezetbe, a bőrön keresztül kisebb mértékű a jódfelvétel. Főként reumatológiai és nőgyógyászati betegségekre ajánlják. Dbrecenben, Hajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn és Sóshartyánban is vannak brómos-jódos gyógyvizek.
  • Földes-meszes (kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos) fürdők: a mozgásszervi      betegségek mellett, szív- és gyomorproblémákra is alkalmazzák a földes-meszes vizeket. Hazánkban a Lukács fürdő, a Császár fürdő, és a Rudas fürdő mellett Esztergomban, Mohácson és Székesfehérváron fordul elő ez a típusú gyógyvíz.
  • Szulfátos víz (keserűvíz), vasas víz, alkalikus vizek: ezen gyógyvizeket ivókúraként, főként gyomor-, bél- és májproblémák gyógyítására használják. Szulfátos víz Nagyigmándon,      Budaörsön és Tiszajenőn, vasas víz Parádon és Mohán, alkalikus víz pedig  többek között Mezőtúron, Bükkszéken, Szegeden és Szécsényben található.

Lehet az iszapnak is gyógyhatása?

Természetesen a magas ásványianyag tartalmú iszapok is használhatóak terápiás célra (általában a kibányászott iszapot elkeverik gyógyvízzel, majd sterilizálják felhasználás előtt). Az iszapfürdő során sokkal kifejezettebben érvényesülnek a víznél tárgyalt fizikai tulajdonságok, mint a felhajtóerő, a hidrosztatikai nyomás és a közegellenállás. Az iszap rendkívül lassan adja le az általa tárolt hőt, ami miatt az iszappakolás (ami lehet az egész testre, vagy csak egy-egy testrészre kiterjedő), egy hosszan tartó, kellemes melegérzetet biztosító kezeléssé válik, ahol a kémiai hatóanyagok mellett a hő gyógyító hatása is érvényre jut. Ez a kettősség teszi lehetővé, hogy degeneratív mozgásszervi betegségekre, illetve túlfeszült, esetleg zsugorodott izmok lazítására is eredményesen használják.

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?