Elektroterápia

Hogyan hat az elektromosság az élő szervezetre?

Mivel az élő sejteknek magas a víz- és iontartalma, elektromos vezetőként viselkednek, és az elektromos áram különböző változásokat hoz létre működésükben. Természetesen az áram hatása nagyon sok paramétertől függ, mint az áramerő, a feszültség, egyenáram esetén az áramirány, váltóáramnál az irányváltás frekvenciája, de az elektródok száma, nagysága és elhelyezése is lényeges. A kezelendő szerv, szövet jellemzőinek és a probléma jellegének megfelelően választhatunk terápiát az elektromos kezelések széles tárházából. Az elektroterápiás kezelések leggyakoribb célja a fájdalom csökkentése, amire több áramforma is megfelel, de igen elterjedt alkalmazási terület az idegsérülések után fellépő izomgyengeség kezelése is.

Mik az egyenáramú és kisfrekvenciás kezelések és mire jók?

Általános hatásaik

A kisfrekvenciás kezelések közé az 1000 Hz alatti váltóáramok tartoznak, de azonos hatása révén ide sorolják az egyenáramot is (ahol az áramirány nem változik, tehát az irányváltás frekvenciája nulla). Ezen áramformák elsősorban fájdalomcsillapító hatásúak, de értágító hatásuk révén jelentősen növelik a kezelt területen a véráramlás mértékét is (ennek jele a kezelés után is látható bőrvörösség). Gyulladásgátló és regenerációt serkentő hatásuk is bizonyított, de az elektródák speciális elhelyezésével akár izomstimulációra is használhatóak.

TENS

Ebbe a körbe tartozik az egyik legismertebb fájdalomcsillapító hatású impulzusáram, a TENS (transcutane electric nerve stimulation), melyet ma már kis, hordozható készülékek révén akár otthonunkban, saját magunk is alkalmazhatunk. Elsősorban mozgásszervi fájdalmakra ajánlják, de tumor okozta, műtét utáni, vagy szülési fájdalmak csillapítására is egyre gyakrabban használják.

Diadinamikus áram

Szintén fájdalomcsillapító és értágító hatású a két komponensből (bázisáram és dózisáram) álló diadinamikus áram, melyet napjainkban igen gyakran alkalmaznak.

Szelektív ingeráram

Impulzusárammal denervált (beidegzésüket vesztett) izmokat is kezelhetünk. Ilyenkor valamilyen okból (baleset, porckorongsérv, stb.) miatt az izomhoz futó ideg megsérül, és a beteg nem, vagy csak nagyon gyengén képes az izmot megfeszíteni, mely így gyors sorvadásnak indul. E folyamatot fordítja vissza az ingeráram-terápia, mely során a bénult izmokat szelektíven ingereljük (emiatt szelektív ingeráram kezelésnek is nevezik az eljárást). Az ingeráram kezelést mindaddig folytatják, míg az izom képes már gravitációval szemben, teljes mozgáspályán megvalósítani az adott ízület mozgatását (ez az ötös skálán a hármas izomerősségnek felel meg).

Milyen áramformák alkalmasak még fájdalomcsillapításra?

A középfrekvenciás (100-100 000 Hz) kezelések fájdalomcsillapító hatásuk mellett a vérkeringés fokozásával hozzájárulnak az ödéma mielőbbi felszívódásához, és a gyulladások csökkentéséhez is.

A nagyfrekvenciás kezeléseknél (100 000 Hz felett) az áram hatására a szövetekben képződő hő a terápia alapja. E hőhatás segítségével kezelhetőek a túlfeszült, fájdalmas izmok, a krónikus gyulladások, de ízületi kopás esetén is igen jótékony lehet. Ebbe a csoportba tartozik a mindenki által ismert rövid- és mikrohullám, illetve a deciméterhullám (ez tulajdonképpen a rádióhullámokkal megegyező frekvenciájú és hullámhosszú elektromágneses hullámforma).

Bevihetőek gyógyszerek áram segítségével?

Igen, az eljárás neve iontoforézis, és igen elterjedten alkalmazzák mind a reumatológia, mind a traumatológia területén. Ilyenkor a bőrre kent krémben vagy gélben a hatóanyagok ionos formában vannak jelen (tehát töltéssel rendelkeznek), és az áram bekapcsolásakor az ellentétes töltésű elektróda felé fognak nagy sebességgel vándorolni. Ily módon hatékonyan juttathatunk be fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő-, vagy hegeket felpuhító anyagokat a kezelt területre. (Gyógyszerbevitelre egyébként ultrahangot is használnak, ezt sonoforézisnek nevezik.)

Mikor nem szabad elektromos kezelést alkalmazni?

Az elektródák felhelyezése nem megengedett, ha a kezelendő területen sérült, vagy gyulladt a bőr. Általános szabály, hogy fém (sem a testben, sem a bőr felületén) nem kerülhet az áram útjába, illetve pacemakerrel rendelkező beteget sem szabad ilyen módon kezelni.

Mi az a hidrogalván kezelés?

Ezen terápiás formánál az elektromos áram és a víz jótékony tulajdonságai egyaránt érvényesülnek. A kezelés kiterjedhet az egész testre, ezt teljes elektromos kádfürdőnek nevezik. Itt, ahogy a név is utal rá, a beteg egy vízzel teli kádban foglal helyet, és így az egész szervezetre kiterjedően érezheti az áram és a víz fájdalomcsillapító és keringésjavító hatását.

Rekeszes galvánfürdő alkalmazásakor csak az érintett végtagok (egy, kettő, vagy négy) merülnek a vízbe. Természetesen e kezelésformát nagyon körültekintően kell alkalmazni, hiszen kizárólag együttműködő (a kádból való hirtelen kiszállás áramütéshez vezethet!), ép bőrrel rendelkező betegnek ajánlható. A terápia nem javasolt pacemaker, illetve más fém implantátumok meglétekor, de a ritmuszavar és a súlyos szívproblémák (kardiális dekompenzáció) is kizáró tényezők.

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?