Az elasztikus ragasztószalag (tape)

Mi a kezelés alapelve?

Az elasztikus tape alkalmazása során az ideg-, izom- és csontképletek problémáját próbáljuk megelőzni, illetve a már kialakult zavarokat helyreállítani.

A kezelés során a bőrre felhelyezett öntapadó ragasztócsíkok komplex hatást fejtenek ki mind a bőrre, mind a bőr alatti kötőszövetre, izmokra, idegi struktúrákra, esetleg csontokra. Felhelyezéstől függően támaszthat (pl. enyhe instabilitás esetén), növelheti a folyadékáramlást (ödémacsökkentés), támogathatja az izomműködést, illetve csökkentheti a túl feszes izmok tónusát, valamint csillapíthatja a fájdalmat (egyrészt a tónusoldás, másrészt a bőrben lévő nyomásérzékelő receptorok ingerlése révén).

Az elasztikus ragasztószalag, vagy tape.

Az elasztikus ragasztószalag, vagy tape.

Tartalmaz valamilyen hatóanyagot a ragasztószalag?

A ragasztószalag semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz, terápiás hatását kizárólag nyújthatósága (elaszticitása) révén fejti ki. Ennek megfelelően kulcsfontosságú a felhelyezéskor a tape nyújtottságának mértéke, illetve az érintett testrész helyzete (izmok feszítettsége, ízületi helyzet).

Mennyi ideig lehet a bőrön a tape?

Az elasztikus tape kedvező tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hosszan, akár egy hétig is viselje a beteg, mivel bőrbarát, lég- és vízáteresztő, és a speciális ragasztóanyagnak köszönhetően lehet vele zuhanyozni, úszni, szaunázni is.

Igényel valamilyen előkezelést a bőr?

Az elasztikus ragasztószalag csak zsírmentes, sima bőrfelületre tapad, így  a kezelés előtt testápoló  krém vagy olaj használata kerülendő. Ha szükséges, akkor a kezelendő területet alkoholos vattával is zsírtalaníthatjuk. Mivel a testszőrzet is gátolja a megfelelő tapadást, illetve a tape eltávolítását is nagyon kellemetlenné teheti, célszerű az adott terület leborotválása.

Vállfájdalom enyhítésére felhelyezett tape.

Vállfájdalom enyhítésére felhelyezett tape.

Számít a ragasztószalag színe?

Az elasztikus ragasztószalagokat igen sokféle színben hozzák forgalomba, s bár a különböző színek hatása klinikailag még nem bizonyított, a betegek közérzetére jótékonyan hatással lehet egy-egy általuk kedvelt szín alkalmazása.

Mikor ajánlott az elasztikus tape használata?

Az alkalmazási lehetőségek köre igen széles: többek között túlfeszült, görcsös izmok, tendinitis (íngyulladás), alagútszindrómák, korlátozott izületi mozgások, derékfájdalom (porckorong eredetű is!), akut sérülések (nyak, térd, boka) esetén használható.

Van akinél nem alkalmazható ez a módszer?

A kezelés ellenjavallatai: bőrsérülések, allergia a tape valamelyik alkotójára (rendkívül ritka), kemoterápia, láz, terhesség első három hónapja, illetve szív-és érrendszeri probléma fennállásakor a  nagy területre felhelyezett nyiroktape. Érbetegségek (pl. akut trombózis), szív- és érrendszeri betegségek megléte esetén, valamint idős betegnél a bőr állapotát figyelembe  véve,  a kezelőnek kell mérlegelni, hogy alkalmazza-e ezen módszert.

Önmagában  ettől a módszertől várhatunk gyógyulást?

A tape használatát természetesen alapos betegvizsgálat előzi meg, s csak a (funkcionális) diagnózis ismeretében, a pontos élettani hatások átgondolása mellett kerülhet fel a páciensre. Fontos leszögezni, hogy az elasztikus taping nem önálló terápia, hanem egy komplex fizioterápiás program része, mely gyógytornát, különböző manuálterápiás eljárásokat, fizikoterápiás kezeléseket, esetleg akupresszúrát, aromaterápiát is magában foglal.

  •   
  • 42
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?