Az elasztikus ragasztószalag (tape)

Mi a kezelés alapelve?

Az elasztikus tape alkalmazása során az ideg-, izom- és csontképletek problémáját próbáljuk megelőzni, illetve a már kialakult zavarokat helyreállítani.

A kezelés során a bőrre felhelyezett öntapadó ragasztócsíkok komplex hatást fejtenek ki mind a bőrre, mind a bőr alatti kötőszövetre, izmokra, idegi struktúrákra, esetleg csontokra. Felhelyezéstől függően támaszthat (pl. enyhe instabilitás esetén), növelheti a folyadékáramlást (ödémacsökkentés), támogathatja az izomműködést, illetve csökkentheti a túl feszes izmok tónusát, valamint csillapíthatja a fájdalmat (egyrészt a tónusoldás, másrészt a bőrben lévő nyomásérzékelő receptorok ingerlése révén).

Az elasztikus ragasztószalag, vagy tape.

Az elasztikus ragasztószalag, vagy tape.

Tartalmaz valamilyen hatóanyagot a ragasztószalag?

A ragasztószalag semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz, terápiás hatását kizárólag nyújthatósága (elaszticitása) révén fejti ki. Ennek megfelelően kulcsfontosságú a felhelyezéskor a tape nyújtottságának mértéke, illetve az érintett testrész helyzete (izmok feszítettsége, ízületi helyzet).

Mennyi ideig lehet a bőrön a tape?

Az elasztikus tape kedvező tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hosszan, akár egy hétig is viselje a beteg, mivel bőrbarát, lég- és vízáteresztő, és a speciális ragasztóanyagnak köszönhetően lehet vele zuhanyozni, úszni, szaunázni is.

Igényel valamilyen előkezelést a bőr?

Az elasztikus ragasztószalag csak zsírmentes, sima bőrfelületre tapad, így  a kezelés előtt testápoló  krém vagy olaj használata kerülendő. Ha szükséges, akkor a kezelendő területet alkoholos vattával is zsírtalaníthatjuk. Mivel a testszőrzet is gátolja a megfelelő tapadást, illetve a tape eltávolítását is nagyon kellemetlenné teheti, célszerű az adott terület leborotválása.

Vállfájdalom enyhítésére felhelyezett tape.

Vállfájdalom enyhítésére felhelyezett tape.

Számít a ragasztószalag színe?

Az elasztikus ragasztószalagokat igen sokféle színben hozzák forgalomba, s bár a különböző színek hatása klinikailag még nem bizonyított, a betegek közérzetére jótékonyan hatással lehet egy-egy általuk kedvelt szín alkalmazása.

Mikor ajánlott az elasztikus tape használata?

Az alkalmazási lehetőségek köre igen széles: többek között túlfeszült, görcsös izmok, tendinitis (íngyulladás), alagútszindrómák, korlátozott izületi mozgások, derékfájdalom (porckorong eredetű is!), akut sérülések (nyak, térd, boka) esetén használható.

Van akinél nem alkalmazható ez a módszer?

A kezelés ellenjavallatai: bőrsérülések, allergia a tape valamelyik alkotójára (rendkívül ritka), kemoterápia, láz, terhesség első három hónapja, illetve szív-és érrendszeri probléma fennállásakor a  nagy területre felhelyezett nyiroktape. Érbetegségek (pl. akut trombózis), szív- és érrendszeri betegségek megléte esetén, valamint idős betegnél a bőr állapotát figyelembe  véve,  a kezelőnek kell mérlegelni, hogy alkalmazza-e ezen módszert.

Önmagában  ettől a módszertől várhatunk gyógyulást?

A tape használatát természetesen alapos betegvizsgálat előzi meg, s csak a (funkcionális) diagnózis ismeretében, a pontos élettani hatások átgondolása mellett kerülhet fel a páciensre. Fontos leszögezni, hogy az elasztikus taping nem önálló terápia, hanem egy komplex fizioterápiás program része, mely gyógytornát, különböző manuálterápiás eljárásokat, fizikoterápiás kezeléseket, esetleg akupresszúrát, aromaterápiát is magában foglal.

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?