Testépítés egészségesen?

A fitnesz, személyi edzés és élsport világa is rohamos változásokon, fejlődésen megy keresztül. Kutatási eredményekkel igazolt és alátámasztott szemléletváltás zajlik ezen a területen.

A konditermek világában a gépek is teljesen átalakultak, szinte fel sem ismerhető egyik másik a pár évvel ezelőtti típusához képest. Arról nem beszélve, hogy már a „gyúrósok” között is terjednek az izomtömeg növelésének egészségesebb módjai, nem csak a súlyok mértéktelen emelgetése a kondigépek segítségével.

 Az edzőtermekben új eszközök jelennek meg.

Az edzőtermek felszereltsége is változik.

Szemmel is igen jól látható, hogy azoknak a testalkata, akik még „hagyományos” módszerek szerint edzenek, látványosan eltér arányaiban és összetételében is azoktól, akik előnyben részesítik az újabb edzésmódszereket, melyek az egész testet megmozgatják akár egyetlen jól megválasztott gyakorlattal is.

A test arányait meg kell őrizni az izomerősítés során.

A test természetes arányait meg kell őrizni az izomerősítés során.

Az ízületek megfelelő védelme, mozgástartományának megtartása illetve, ha kell növelése, a stabilitás és a mobilitás együttes fejlesztése elengedhetetlen az egészséges mozgásrendszer megteremtéséhez. Ezek mellett mindennapi mozgásaink minősége, napi rutinunk, berögzült szokásaink is meghatározóak életminőségünk szempontjából. Feladatunk ezen tevékenységek tudatosítása, ha szükséges megváltoztatása, és minőségi javítása szakemberek segítségével.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő mozgásformát?                                   

Napjainkban már nagyon népszerű mozgásmódszerek léteznek a súlyzók világán kívül is.  A konditerem egyhangú, talán még unalmasnak is mondható lehetőségei helyett már sokan választják a spinning, a primal move, a ketlebell, a funkcionális tréning, a pilates,a body art, a rengeteg féle jógatípus és még sok más edzésmódszer adta lehetőségeket. Szórakoztatóak, kikapcsolják és feltöltik a napközbeni munka miatt megfáradt szervezetet és idegrendszert. Ugyanakkor összetettek is, hisz az izmok sokoldalú edzésén túl a szív és érrendszert is komoly terhelésnek teszik ki. Ezért elkezdésüket – bármely életkorban legyünk is – mindenképpen orvossal ill. gyógytornásszal konzultáljuk meg, hogy nehogy többet ártsunk magunknak, mint használjunk.

 A gyógytornász vagy jól képzett személyi edző segítséget nyújthat az ideális mozgásforma kiválasztásában is, hiszen egy szakember sok olyan tényezőt is figyelembe vesz, melyre átlagemberként nem gondolnánk. Ha például valaki napi 8 órát ül a számítógép előtt vagy az íróasztal felett görnyedve, majd utána elmegy egy spinning (szobakerékpáron végzett edzés) órára ahol ismét előregörnyedt helyzetben teker egy-két órát a biciklin, elégedetten azt hiszi, hogy megtette egészsége érdekében, amit kell. De a hátán lévő, görnyedéstől megnyúlt, elgyengült hátizmok és a rossz tartástól elernyedt hasizmok ugyanabban a testhelyzetben voltak a spinning edzés során is, mint egész nap az irodában, ezért erősítésük, ami igencsak fontos lett volna, elmaradt. Tehát nem ez volt a megfelelően választott sport ebben az esetben.

Miért érdemes új edzésformákat kipróbálni?

A testépítés által elért hőn áhított izomzat, esztétikus alak is csak akkor mondható megfelelőnek, ha a test természetes arányai megmaradnak. Az edzőtermi gépeken végzett gyakorlatokat többnyire egy síkban hajtjuk végre, és ízületeink egyoldalú terhelése hosszútávon fájdalmat és károsodást okozhat az adott ízületben. Az izmok, megerősödésük és növekedésük mellett rugalmasságukból sokat veszítenek, amennyiben a rendszeres és szakszerű nyújtást (stretching) nem végezzük el. Ez ismét az ízületek mozgáshatárainak beszűküléséhez és későbbi hosszantartó fájdalmához vezethet. Ha a gyakorlatokat gépen végezve, izoláltan erősítjük izmainkat, könnyen túlterhelhetjük vagy túledzhetjük az adott izmot a többihez képest, ami az izomegyensúly felborulásához vezethet.

IMG_3081

Az edzés elengedhetetlen része a nyújtás.

Ha a gépek helyett a szabadsúlyt választjuk, a gyakorlatok helytelen kivitelezése, esetleg bizonyos izmok gyenge működése miatt az ízületeinkben nyíróerőt hozhatunk létre, ami szintén káros hatású , sőt rendszeresen végezve akár sérüléshez is vezethet. (Gondoljunk csak a konditermekben oly népszerű oldalemelésre szabadsúllyal, amelyben oldalsó középtartásig emeljük a súlyt mindkét kezünkkel, enyhén hajlított karral. Ezzel a gyakorlattal vállunk gömbölyű formájáért küzdünk a fellépő biomechanikai erőket figyelmen kívül hagyva, mely kifejezetten megterhelő vállízületünknek. Arról nem is beszélve, hogy tíz emberből kilenc úgy hajtja végre, hogy legkevésbé a deltaizom (musculus deltoideus) középső részét terheli, helyette inkább a csuklyás izmát, ami stresszizom lévén inkább nyújtásért „esedezik”.)

A súlyzózás, bár gyors és látványos eredményt hoz, hosszútávon káros az ízületekre.

A súlyzózás, bár gyors és látványos eredményt hoz, hosszútávon káros az ízületekre.

Ezzel szemben a saját testsúllyal végzett, gondosan kiválasztott feladatok, melyekben az újabb mozgásformák már bővelkednek, a monotonitás megtörésén túl sokoldalúan fejlesztik testünk erejét és szépségét.

Funkcionális gyakorlat a combizomzat erősítésére

Gyakorlat a comb erősítésére.

A  hagyományos testépítés választása esetén kétségtelen azonban, hogy alapos bemelegítés után megfelelően kivitelezett gyakorlatok végzésével viszonylag gyorsan, látványos javulást érhetünk el a izmaink állapotában, és fejlődésünk így igen motiváló lehet (ám hosszútávon szinte biztosan találkozni fogunk a fentebb sorolt káros következményekkel).

 

Vélemény, hozzászólás?