A zumba fitness

Mi a zumba fitness?

Napjainkban egyre nagyobb az igény a sportolni vágyókban, hogy a szokásos edzésformák monotóniáját megtörve, élvezetes és izgalmas élményként élhessék meg a testedzést. Ennek remek módja a dallamos zenére történő, táncos elemeket is tartalmazó edzéstípusok kipróbálása.

A dance fitness egyik legkedveltebb ága a zumba fitness, mely népszerűségét a jó hangulatú dallamokra végzett, egyszerű koreográfiáknak köszönheti. Szinte bárkinek ajánlható, hiszen mindenféle előképzettség nélkül is átélhetjük segítségével a tánc örömét, melynek azonban keretet ad az oktató (instruktor) által levezényelt koreográfia, így azoknak is megfelelő, akik ódzkodnak az improvizatívabb műfajoktól. Az – elsősorban latin táncokból merítő – lépéseket különböző, az izomerősítést szolgáló elemekkel (guggolások, kitörések, stb.) ötvözik, így igen intenzív mozgásélményt nyújtanak az órák, a túlerőltetés veszélye nélkül.

A mozgás intenzitása, és az edzések hossza (60-90 perc) alkalmassá teszi a zumba fitness-t a testsúly csökkentésére. A sérülésveszély és a túlterhelés esélye minimális, hiszen mindenki vérmérsékletének és edzettségi állapotának megfelelően mozog az óra során.

E mozgásforma elsősorban a törzs és az alsó végtag izmait dolgoztatja meg, valamint hatékonyan mobilizálja a gerincet és a vállövet. A hirtelen lehajlások és törzsfordítások miatt azonban porckorong problémával küzdők számára csak fokozott elővigyázatosság mellett ajánlható.

Kinek ajánljuk?

A kevésbé edzettek, és a sportolást (újra)kezdők számára is ideális mozgásforma, mely gyakorlatilag az egész testet alaposan, mégis kíméletesen mozgatja át.

Kinek nem ajánljuk?

A táncos elemek részeként gyakori a deréki szakasz túlzott homorítása, ezért spondylolysis és spondylolisthesis esetén, illetve előrebillent medencével járó tartáshibák meglétekor nem ajánlott ez az edzéstípus (ez utóbbi esetén a deréki homorulat fokozott, a has pedig előredomborodik). Az intenzív, aszimmetrikus mozdulatok a sacroiliacalis ízület (a keresztcsont és a csípőcsontok közötti ízület) fájdalmát válthatják ki.

 

Vélemény, hozzászólás?