A kettlebell

 

Mi a kettlebell?

A kettlebell Oroszországban a 1700-as években alakult ki, később pedig a szovjet hadseregben, a kiképzés részeként használták.

A kettlebell olyan, mint egy fogóval ellátott ágyúgolyó.

A kettlebell olyan, mint egy fogóval ellátott ágyúgolyó.

A kettlebell vagy girja (oroszul: гиря) egy öntöttvas súlylabda (mint egy ágyúgolyó fogantyúval), ami különböző nehézségű és méretű lehet (8-12-16-24 kg stb). Az alapmozdulatok, mint a hinta, szakítás, a rántás, az egész testet egyszerre veszik igénybe oly módon, hogy valós tevékenységeket utánoznak, mint például a lapátolást vagy mezőgazdasági munkát. A tipikus kettlebell gyakorlatok fejlesztik a kitartást és az erőt, különösen a hát alsó szakaszán, a lábakban és a vállakban.

A kettlebellből többféle méret létezik.

A kettlebellből többféle méret létezik.

Ellentétben a hagyományos súlyzókkal végzett gyakorlatokkal a kettlebell gyakorlatoknál gyakran nagyszámú ismétlést végzünk. A feladatok holisztikusak, több izmot dolgoztatnak meg egyszerre. A feladatokat folyamatosan végezhetjük, illetve megszakíthatjuk rövid szünetekkelFontos, hogy megtaláljuk az edzettségünknek és testalkatunknak megfelelő súlyt a kettlebell-ek választékából.

A kettlebell-el végzett feladatok akár veszélyesek is lehetnek azoknak, akiknek gerinc- vagy a váll problémáik vannak. Ha valaki nem tudja pontosan kivitelezni a gyakorlatokat, akár súlyos kárt is tehet ízületeiben. Ezért ezt a módszert mindenképpen képzett edzővel próbáljuk ki, aki mozdulatról mozdulatra kijavít minket! Természetesen, ha jól csináljuk, nagyon hasznos edzésformának bizonyulhat. Előnyei közé tartozik a stabilitás és mozgékonyság fejlesztése, a robbanékonyság javítása. Építi az izomtömeget és növeli az erejét, javítja a rugalmasságot és az egyensúlyt.

Nagyon fontos a gyakorlatok pontos kivitelezése.

Végig ügyelni kell a helyes testtartásra!

Kinek ajánljuk?

Teljesen egészséges ízületek és izomzat eseten bárkinek, aki megtanulja a mozdulatok pontos kivitelezését.

Kinek nem ajánljuk?

Ízületi bántalmak esetén, porckorong- illetve egyéb gerincproblémák fennállásakor.

 

Vélemény, hozzászólás?