A funkcionális tréning

Mi a funkcionális tréning?

Napjaink egyik üdvözlendő trendje a testedzés és a sportrehabilitáció területén a funkcionális gyakorlatok terjedése. A funkcionális tréning újszerűségét az adja, hogy végzése során nem külön-külön erősítjük az egyes izmokat, hanem komplex, több izmot és ízületet is érintő mozdulatsorokat gyakoroltatunk. A módszer további erőssége, hogy az izmokat, izomcsoportokat a hétköznapi életben és a sporttevékenységek során is betöltött funkciójuknak megfelelően dolgoztatja meg (például a hasizmok elsődleges feladata nem a felülés, hanem a törzs megfelelő stabilizálása).

E tudományos alapokon nyugvó mozgásforma nem csupán az izmok hatékony, mégis ízületkímélő megerősítésére alkalmas, de egyúttal segíti az ízületek stabilizálását, a felborult izomegyensúly helyreállítását, fejleszti az egyensúlyozási és a koordinációs képességeket. Alapelve, hogy a mozdulatok kivitelezése előtt először stabilizálnunk kell a testet (törzset), és csak ezután indíthatjuk el a mozgást, amit csak addig végezhetünk, amíg tökéletes kontroll alatt tudjuk tartani tartásunkat.

Eszközös gyakorlat a combizmok erősítésére.

Eszközös gyakorlat a combizmok erősítésére.

A rendkívül sokféle, különböző nehézségi szintekbe rendezett gyakorlat, melyeket a gazdag eszközhasználat tesz még változatosabbá és élvezetesebbé, a test edzésének egy egészen új szemléletű és üdítő módját teszi lehetővé. A gyakorlatok sokszínűsége révén (statikus- dinamikus, eszközös-eszköz nélkül végezhető, stb.) a funkcionális tréning nagyon sok mozgásszervi probléma (pl. derékfájdalom, arthrosis, stb.) esetén végezhető, sőt kifejezetten ajánlott.

Kinek ajánljuk?

Gyakorlatilag bárki számára hasznos lehet ez a mozgásforma. Sportolók esetén rendkívül nagy jelentőségű mind a sérülések elkerülésére, mind a teljesítmény fokozására a megfelelő törzsstabilitás elérése, melyhez elengedhetetlen a funkcionális gyakorlatok rendszeres végzése. Különösen ajánlott deréktáji fájdalmak megléte esetén (porckorong problémák, spondylolysis, stb.), különböző típusú tartáshibákra és sérülések rehabilitációja során.

Kinek nem ajánljuk?

A feladatok gondos és értő, az esetleges betegségek jellegét figyelembe vévő kiválasztása esetén a funkcionális tréning mindenki számára végezhető, csupán a mozgásterápia általános ellenjavallatai érvényesek rá (akut fájdalom megléte, láz, stb.).

 

Vélemény, hozzászólás?