Mitől fájhat a nyakunk?

A nyak fájdalmát okozhatja:

  • tartáshiba
  • vírusfertőzés
  • sérülés
  • degeneratív elváltozások.

Tartáshibák

A nyaki szakasz a gerinc egyik legmozgékonyabb szakasza, ám e mobilitásnak ára van, ugyanis ez az egyik legtöbb panaszt okozó testrészünk is egyben. Nyakfájdalmat egészen banális okok is előidézhetnek, például a helytelen testtartás. Munka közben a papírra, vagy a képernyőre meredve ösztönösen előretoljuk fejünket, ami a hátsó tarkóizmok feszülését, idővel pedig zsugorodását eredményezi. Mivel a fejhez futó erek a nyakizmok között és a csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatornákban futnak, a kóros nyaktartás gondokat okozhat az agy vérellátásában is, aminek kellemetlen tünete a fejfájás, szédülés. E problémák viszonylag könnyen orvosolhatóak masszázs, kinezio tape, izomlazító krémek használatával, ám tartós megoldást a tudatos tartáskorrekció és a megfelelően kialakított munkahelyi körülmények jelentenek.

Vírusfertőzés

A gyakori „elaludtam a nyakam” panaszt okozhatja egy túl magas, vagy éppen túl alacsony párna is, ám nagyon gyakran vírusfertőzés áll a fájdalom hátterében. Sokszor valamilyen felsőlégúti megbetegedés bevezető tünete a napokig tartó heves nyak- vagy derékfájdalom, ami az alapbetegség lecsengésével spontán megszűnik.

Sérülés

A nyak fájdalmát természetesen valamilyen sérülés is előidézheti. A legjellegzetesebb az ún. ostorcsapás sérülés, amikor közúti balesetek során a fej nagy sebességgel először előre, majd hátra csapódik, nagy erővel megrántva a nyaki gerincet stabilizáló szalagokat és izmokat. Amennyiben a csigolyák nem mozdulnak el, néhány napos rögzítés (például Schanz-gallérban), majd kíméletes gyógytorna segítségével hamar felépül a beteg.

Degeneratív okok

A leggyakoribb ok (egyes adatok szerint a 40-50 év felettiek 80%-át érinti!) azonban a gerincet alkotó elemek „öregedése”, degenerációja, mely folyamat talán a porckorongok esetén a leglátványosabb.

 

Vélemény, hozzászólás?