A nyaki porckorongsérv

Mik azok a porckorongok és hogyan változnak idővel?

A porckorong szerkezete és feladatai

A porckorongot (discus) magát egy olyan párnácskaként kell elképzelni, melynek közepén egy vízben gazdag gömb van, külső része pedig speciális lefutású, rugalmas rostokkal van sűrűn átszőve. E csodálatos szerkezet teszi lehetővé, hogy a porckorong ellássa sokrétű funkcióit: megtartsa a megfelelő távolságot a csigolyák között, csökkentse a gerincre ható nyomó-, hajlító- és nyíróerőket, és biztosítsa a gerinc mozgékonyságát.

A porckorongok degenerációja

Amennyiben az évek során vizet veszít, s ezáltal magassága és rugalmassága egyaránt csökken, a fenti funkciók mindegyike sérül. A porckorongok először tehát vizet veszítenek, majd szerkezetük fellazul, és a rugalmas rostok helyét lassan kevésbé ruganyos kötőszövet veszi át. Ezzel párhuzamosan a csigolyatestek alsó és felső felszínét beborító porcos véglemezek is elöregednek, szerkezeti változáson mennek át, s mivel ők felelősek a porckorong táplálásáért, ez tovább rontja e folyamatokat.

Mi lesz a porckorongok elöregedésének következménye?

A porckorong ellapulása következtében az egyes csigolyák közti távolság csökken, a kis stabilizáló szalagok lazákká válnak és a kialakult „lötyögés” (szakszóval szegmentális instabilitás) folyamatosan irritálja őket. A szervezet megpróbál védekezni ez ellen a helyzet ellen, mégpedig úgy, hogy a csigolyák közötti kisízületeken kis csőrszerű csontkinövések keletkeznek, amitől ugyan stabilabbá válik az adott gerincrész, ám a csontos felrakódások idővel beszűkíthetik a gerinccsatornát is, s ezáltal nyomás alá kerülhetnek a kilépő ideggyökök, illetve maga a gerincvelő is. E folyamat speciális, viszonylag gyorsan kialakuló, erős fájdalmakkal járó  formájának tekinthető a porckorongsérv.

Mi a nyaki porckorongsérv?

Porckorongsérvről (discus hernia) abban az esetben beszélhetünk, ha a porckorong egyes elemei a gerinccsatornába kerülve szűkítik azt. E folyamatnak több súlyossági foka van, míg enyhébb esetben a kiboltosuló porckorong csupán a mögötte húzódó szalagot (ligamentum longitudinale posterius) nyomja be a gerinccsatornába (ezt szakszóval protrusionak nevezik), súlyosabb esetben a porckorongból akár le is szakadhat egy rész elnyomva a kilépő ideggyököket vagy magát a gerincvelőt.

Mik a nyaki porckorongsérv tünetei?

A porckorongok ellapulásának, illetve a fent leírt sérvesedési folyamatnak köszönhetően a szomszédos csigolyák közti távolság, s ezzel az idegkilépések helye is drasztikusan csökkenhet, ami helyi és kisugárzó fájdalom, sőt súlyosabb esetekben neurológiai tünetek (zsibbadás, érzészavarok, izomgyengeség) megjelenését okozhatja.

A sérvesedési folyamat elején általában még csak helyileg (tehát a nyak területén) érzékelhetünk fájdalmat illetve a nyakmozgások beszűkülését. A fájdalom forrása ilyenkor elsősorban a nyaki gerincet stabilizáló kis izmok reflexes, erőteljes összehúzódása (spazmusa).

 Amennyiben a leszakadt porcdarab összenyomja a kilépő ideggyököt megjelennek a jellegzetes neurológiai tünetek: az adott ideg ellátási területén fellépő érzészavar, izomgyengeség, az éles, csíkszerűen kisugárzó fájdalom és a reflexek gyengülése vagy eltűnése.

Mivel a nyaki szakaszon kilépő idegek a felső végtagot idegzik be, ezért a fent leírt jelenségeket a válltájékon, a karon vagy a kéz területén észleli a beteg, a porckorongsérvvel azonos oldalon (s ezért az ujjak zsibbadásakor mindig gondolnunk kell a nyaki gerinc elváltozására!).  A tapasztalt tünetek jellegéből és helyéből igen pontosan meghatározható, hogy mely két csigolya között van a probléma.

Mit tehetünk nyaki porckorongsérv esetén?

Hosszantartó nyakfájdalom fennállásakor, illetve a karba-kézbe kisugárzó fájdalom megjelenésekor mindenképpen célszerű az orvost felkeresni.  Ilyenkor a fizikális vizsgálat mellett valamilyen képalkotó módszert is alkalmazni szoktak: ez leggyakrabban röntgen, CT,  vagy  MRI.

Amennyiben a porckorongsérv gyanúja beigazolódik, először konzervatív (azaz nem műtéti) terápiával próbálják kezelni a beteget. Akut esetben, tehát amikor a fájdalom hirtelen kezdődik, és maximum három hónapja tart az elsődleges feladat a fájdalomcsillapítás. Erre több eszköze is van a fizioterápiának: kinezio tape alkalmazása, elektroterápiás módszerek, fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek, esetleg a nyak néhány napra történő tehermentesítése Schanz-gallér segítségével. Amint a fájdalom alábbhagy, fokozatosan megkezdhető a mozgásterápia: a helyes fejtartás beállítása, a nyakizmok nyújtása és kíméletes erősítése, és a mozgáspálya növelését célzó gyakorlatok. A gyógytorna kiegészülhet többféle, a beteg részéről passzív terápiával: ilyen a masszázs, a különböző manuálterápiás módszerek, trakciós kezelés, vagy az elektroterápia.

 

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?