Mitől fájhat a hátunk?

Miben különbözik a hát a gerinc többi részétől?

A háti szakasz funkciója, s emiatt felépítése is nagyban különbözik a nyaktól és a deréktól. Míg utóbbiak kifejezetten mozgékonyak, s így a gerinc dinamizmusát segítik, addig a háti terület inkább a stabilitást szolgálja, s a hozzá kapcsolódó 12 pár bordával együtt létfontosságú szerveink védelméért is felel. Emiatt ezen a részen a degeneratív folyamatok is kevésbé kifejezettek, a sérvesedés pedig kifejezetten ritka.

 Mitől fájhat a hátunk?

A hosszantartó ülő- vagy állómunka, a statikus testhelyzetek és a mozgáshiány okozta rossz tartás felborítja a törzs izmainak egyensúlyát. Az izmok egy része zsugorodásra és túlfeszülésre, a másik csoportja viszont gyengülésre és megnyúlásra hajlamos. Emiatt a nem kellően karbantartott izomzat egy jellegzetes, nem túl szép testhelyzetet fog létrehozni: a zsugorodott izmok miatt a fej előretolódik, a vállak felhúzódnak és előreesnek, míg a hát felső szakasza a gyengült izomzat miatt hátrafelé gömbölyödik, a deréki homorulat fokozódik, a medence előrebillen, a has pedig előredomborodik. (Az igazsághoz tartozik, hogy a tartáshibáknak is több típusa létezik, mi most csak egy, gyakran látható képet írtunk le.)

 A fájdalom ilyenkor elsősorban a megrövidült, túlfeszült izmokban jelentkezik, ahol a tartósan összehúzódott izomrostok a bennük futó idegeket és ereket is nyomás alatt tartják – gondoljunk csak a feszes tarkóizmok által előidézett fejfájásra! Ugyanakkor  a felborult izomegyensúly következtében az ízületek (pl. a váll) és a gerinc alkotói sincsenek optimális helyzetben, ami további fájdalmak forrása lehet.

Az egészséges hát harmonikus íve lehajláskor.

Az egészséges hát harmonikus íve lehajláskor.

A megoldás kézenfekvő: megfelelő tartáskorrekció mellett célzott gyógytornával, stretchinggel megnyújtjuk a rövidült izmokat, majd megerősítjük a gyengült, tónustalan izomcsoportokat. A túlzott feszülés oldására hatékonyak a különböző passzív technikák, mint a masszázs, a hidroterápia,  az elasztikus tape, izomlazító krémek, stb.

Mivel a bordák elöl a szegycsonthoz, és hátul a csigolyákhoz is ízülettel kapcsolódnak, ezen ízületek problémája is előidézhet fájdalmat, amin manuálterápia segítségével enyhíthetünk.

Lehet komolyabb oka is a hátfájásnak?

Van egy igen súlyos és sokakat érintő betegség, melynek egyik első tünete az éles és rendkívül erős hátfájdalom: ez pedig a csontritkulás (osteoporosis). Ilyenkor a fájdalom oka a meggyengült szerkezetű csigolyatestek összeroppanása.

 

Vélemény, hozzászólás?