Mitől fájhat a keresztcsontunk?

Mi a keresztcsont és pontosan hol van?

A keresztcsont (os sacrum) öt csigolya összecsontosodásából jön létre, felül az ötödik deréki csigolyához ízesül, míg alul a szintén összenőtt csigolyákból álló farkcsonthoz kapcsolódik. Alakja egy ásóhoz hasonlít, és a kétoldali csípőcsontok közé ékelődve részt vesz a csontos medencegyűrű alkotásában.

Mitől fájhat a keresztcsontunk?

A sacroiliacalis ízület (SI ízület)

Bár kevesen ismerik, annál többen szenvednek a keresztcsont és a csípőcsont (os ilium) közötti ízület (sacroiliacalis ízület) fájdalmától. Ebben a C-alakú, szalagok által stabilizált ízületben, mely tehát a keresztcsont két oldalán, felül helyezkedik el (kb. azon a területen, ahol a derék alatti két kis gödröcske látható), normálisan csak nagyon kis elmozdulás jön létre.

 Beszűkült mozgások az SI ízületben

Ennek a kis elmozdulásnak azonban – mely nem azonos a medence előre-hátra billentésével, mivel azt a derék és a csípőízület végzi – létre kell jönnie a megfelelő, fájdalommentes mozgáshoz. Így, ha nincs, vagy csak minimális elmozdulás van az ízületben (hypomobil), például a túl feszes izomzat miatt, akkor ezen masszázzsal, illetve más manuális technikákkal segíthetünk, ami jó eséllyel a fájdalom megszüntetését is jelenti. A fájdalom ilyenkor lehet egyoldali, s a térdbe, de akár a bokáig is kisugározhat (ez azonban nem azonos az ülőideg nyomása miatti éles, csíkszerűen futó fájdalommal!).

Túlzott mozgások az SI ízületben

Nehezebben orvosolható, ha az ízületben túl nagymértékű mozgás jön létre (azaz hypermobil), ami sok sportolónál probléma, ilyenkor ugyanis a feszülő szalagrendszer a fájdalom fő forrása, a cél pedig az ízület stabilizálása.  Ebben segíthetnek bizonyos taping technikák, a környező izomzat megerősítése, vagy kompressziós short viselése. Súlyos akut fájdalom fellépésekor elsődlegesen a fájdalomcsillapítás a cél, amit krémekkel, gyógyszerekkel, helyi hűtéssel érhetünk el. Erős instabilitás esetén jótékony lehet egy szélesebb medenceöv viselése a sportolás vagy fizikai munka idejére.

Az SI ízület degenerációja

 Természetesen, mint minden ízület, a sacroiliacalis ízület is elkophat idővel, ami az ízületi porc pusztulásával, csontfelrakódásokkal, esetleg gyulladásos periódusokkal és sajnos krónikus fájdalommal jár. Ilyenkor elsődleges a fájdalom csillapítása – gyógyszerekkel, kinezio tape-el, finom masszázzsal, vagy valamilyen manuálterápiás módszerrel.

Hogyan állapítható meg, hogy valóban a sacroiliacalis ízületünk fáj?

Az alsó háti szakasz fájdalma esetén igen nehéz pontosan megtalálni a fájdalom forrását, hiszen egy deréki porckorongsérv, vagy az ülőideg tartós összenyomatása is hasonló tüneteket produkál. Ám gondos fizikális vizsgálattal, speciális mozgásszervi tesztekkel és képalkotó módszerek segítségével biztonságosan megállapítható a probléma ponots helye.

Lehet valamilyen súlyosabb betegség tünete a keresztcsonti fájdalom?

Igen, létezik egy betegség, melynek egyik első, markáns tünete a hajnali keresztcsont tájéki fájdalom és merevség, ami a nap folyamán fokozatosan eltűnik. A spondylitis ankylopoetica (röviden SPA, régebbi nevén Bechterew-kór) a sacroiliacalis ízületek és a gerinc ismeretlen eredetű gyulladása, mely hosszútávon a gerinc teljes elmerevedésével jár.

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?