A porckorongsérv

Mi a derékfájás (azaz a lumbago) leggyakoribb oka?

Akárcsak a nyaknál, a deréktáji fájdalom leggyakoribb oka is a csigolyák és a köztük lévő porckorongok kopása, degenerációja. A deréki szakasz ebből a szempontból különösen érzékeny, mivel igen mozgékony, ugyanakkor jelentős a teherviselő szerepe is, így a fellépő torziós- és nyíróerőkön kívül jelentős nyomás is nehezedik rá. A lumbago (görög eredetű szó, szó szerint derékfájást jelent, tehát nem diagnózis, csupán a derék helyi fájdalmát jelöli!) kialakulásában kiemelkedő szerepe van a porckorongok állapotromlásának.

Mik azok a porckorongok és hogyan változnak idővel?

A porckorong felépítése és feladatai

A porckorongot (discus) magát egy olyan párnácskaként kell elképzelni, melynek közepén egy vízben gazdag gömb van, külső része pedig speciális lefutású, rugalmas rostokkal van sűrűn átszőve. E csodálatos szerkezet teszi lehetővé, hogy a porckorong ellássa sokrétű funkcióit: megtartsa a megfelelő távolságot a csigolyák között, csökkentse a gerincre ható nyomó-, hajlító- és nyíróerőket, és biztosítsa a gerinc mozgékonyságát.

A porckorongok degenerációja

Amennyiben az évek során vizet veszít, s ezáltal magassága és rugalmassága egyaránt csökken, a fenti funkciók mindegyike sérül. A porckorongok először tehát vizet veszítenek, majd szerkezetük fellazul, és a rugalmas rostok helyét lassan kevésbé ruganyos kötőszövet veszi át. Ezzel párhuzamosan a csigolyatestek alsó és felső felszínét beborító porcos véglemezek is elöregednek, szerkezeti változáson mennek át, s mivel ők felelősek a porckorong táplálásáért, ez tovább rontja e folyamatokat.

Mi lesz a porckorongok elöregedésének következménye?

A porckorong ellapulása következtében az egyes csigolyák közti távolság csökken, a kis stabilizáló szalagok lazákká válnak és a kialakult „lötyögés” (szakszóval szegmentális instabilitás) folyamatosan irritálja őket. A szervezet megpróbál védekezni ez ellen a helyzet ellen, mégpedig úgy, hogy a csigolyák közötti kisízületeken kis csőrszerű csontkinövések keletkeznek, amitől ugyan stabilabbá válik az adott gerincrész, ám a csontos felrakódások idővel beszűkíthetik a gerinccsatornát is, s ezáltal nyomás alá kerülhetnek a kilépő ideggyökök, illetve maga a gerincvelő is. E folyamat speciális, viszonylag gyorsan kialakuló, erős fájdalmakkal járó  formájának tekinthető a porckorongsérv.

Mi az a porckorongsérv?

Porckorongsérvről (discus hernia) abban az esetben beszélhetünk, ha a porckorong egyes elemei a gerinccsatornába kerülve szűkítik azt. E folyamatnak több súlyossági foka van, míg enyhébb esetben a kiboltosuló porckorong csupán a mögötte húzódó szalagot (ligamentum longitudinale posterius) nyomja be a gerinccsatornába (ezt szakszóval protrusiónak nevezik), súlyosabb esetben a porckorongból akár le is szakadhat egy rész elnyomva a kilépő ideggyököket vagy magát a gerincvelőt.

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongok ellapulásának, illetve a fent leírt sérvesedési folyamatnak köszönhetően a szomszédos csigolyák közti távolság, s ezzel az idegkilépések helye is drasztikusan csökkenhet, ami helyi és kisugárzó fájdalom, sőt súlyosabb esetekben neurológiai tünetek (zsibbadás, érzészavarok, izomgyengeség) megjelenését okozhatja. A deréki (ágyéki) szakaszon a leggyakrabban a negyedik és ötödik ágyéki csigolya (a derékra utaló “lumbális” szó miatt L4-el és L5-el jelölik) közötti porckorong érintett.

A sérvesedési folyamat enyhébb eseteiben általában még csak helyileg, főleg hosszan tartó álláskor, vagy hajolgatáskor érzékelhetünk fájdalmat, emellett a gerincmozgások is korlátozottabbá válnak. A gerinc melletti izmok görcsösen megfeszülnek, ami tovább fokozza a fájdalmat és a mozgásbeszűkülést.

Amennyiben a leszakadt porcdarab összenyomja a kilépő ideggyököt megjelennek a jellegzetes neurológiai tünetek: az adott ideg ellátási területén fellépő érzészavar, izomgyengeség, az éles, csíkszerűen kisugárzó fájdalom és a reflexek gyengülése vagy eltűnése. A deréki szakasz sérve esetén ezek a tünetek az alsó végtagon jelentkeznek, és a kisugárzó fájdalom helyéből, valamint a érintett izmokból pontosan kikövetkeztethető, hogy melyik két csigolya közti porckorong okozza a problémát.

Mit tehetünk, ha „beáll a derekunk”?

A fájdalom oka

A hirtelen, sokszor egy rossz mozdulatra kialakuló, heves derékfájás hátterében is általában a porckorongok kopása áll. Amikor hirtelen lehajolunk vagy megemelünk valamit, az évek során ellaposodott porckorong elcsúszik és megnyomja a környező struktúrákat: a mögötte húzódó, fájdalomérző receptorokban gazdag kötőszövetes szalagot, a kilépő ideggyököket, vagy épp a gerincvelőt. Ennek hatására a gerinc mellett húzódó kisebb-nagyobb izmok görcsösen összehúzódnak (spasmus), s az előrehajlás, sőt akár minden mozdulat rendkívül fájdalmassá válik.

Ebben a helyzetben elsődlegesen a fájdalmat és a kóros izomfeszülést kell csillapítani fájdalomcsillapító, izomlazító krémek, esetleg szájon át bevett gyógyszerek segítségével, vagy rugalmas ragasztószalag (tape) felhelyezésével. Jótékony hatású az ún. Z-fekvés: ilyenkor hanyattfekvésben egy székre vagy nagylabdára (fitball) helyezzük úgy a lábunkat, hogy csípőnél és térdnél is derékszögben legyen hajlítva az alsó végtag. Ebben a testhelyzetben ugyanis minimális a porckorongokra eső nyomás. Amennyiben valakinek van otthon TENS készüléke, azzal is hatékonyan csökkentheti fájdalmát.

Mit tehetünk, ha a fájdalom már kisugárzik az alsó végtagba is?

Ha már neurológiai tüneteket – éles, kisugárzó fájdalom, izomgyengeség, zsibbadás, extrém esetben széklet- vagy vizeletvisszatartási problémákat tapasztalunk, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Ilyenkor a felkeresett szakorvos valamilyen képalkotó módszer (jellemzően röntgen, CT vagy MRI) segítségével meg tudja ítélni a helyzet súlyosságát. Sok esetben ekkor is hatékonyak a feljebb ismertetett fájdalomcsillapító és izomlazító technikák (gyógyszerek, krémek, kinezio tape felragasztása, stb.), ám van, hogy kórházi tartózkodás is szükségessé válik. A kórházban néhány napos ágynyugalom után, amikor is a beteg infúzióban kapja az erős fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő- és izomlazító hatású szerek elegyét, fokozatosan tér vissza a korábbi mozgásszintjéhez, gyógytornász segítségével.

Mikor elkerülhetetlen a műtét?

Vannak olyan tünetek, amik mindenképpen szükségessé teszik a műtét elvégzését: az ún. cauda szindróma megjelenése (ez vizelet- és székletvisszatartási zavarokkal, petyhüdt bénulással, a comb belső részének érzéskiesésével járó tünetegyüttes), súlyos izomgyengülés, elviselhetetlen fájdalom esetén, és amennyiben a konzervatív (nem műtéti) kezelés nem hoz megfelelő eredményt. A műtéti eljárások rendkívül sokfélék, mindig az adott beteg állapotához alkalmazkodva választják a lehető leghatékonyabb módszert.

Megelőzhetem a derékfájás megjelenését illetve visszatérését?

Kevesen tudják, de gerincünk egészségéért rengeteget tehetünk! Elsődlegesen a törzsizomzat karbantartásával: kulcsfontosságú a csigolyák között húzódó, azokat stabilizáló rövid kis izmok (ezek nem azonosak a felszínen húzódó nagy hátizmokkal!), valamint a hasizmok és a csípő körüli izomzat megerősítése. Szintén fontos a gyakori, hosszantartó ülés következtében zsugorodott izmok nyújtása, lazítása, és a gerinc mozgékonyságát megőrző (oldalhajlásokban, rotációkban bővelkedő) gyakorlatok végzése. A megfelelő gerinctorna mindhárom területre hangsúlyt fektet.

A gyógytorna mellett is rengeteg apró, mégis nagy jelentőségű hétköznapi dolog van, amivel sokat tehetünk derekunkért: a helyes ülés, felkelés, emelés módja mind megtanulható, a megfelelő szék, cipő, matrac kiválasztása szintén rajtunk múlik.

 

Legutbbi hozzszlsok

Vélemény, hozzászólás?