A csípőprotézis – tudnivalók és tanácsok

Mikor kerül sor csípőprotézis beültetésére?

A csípőízület károsodása idővel olyan fokú fájdalmat, mozgásbeszűkülést és funkcióromlást idézhet elő, mely a betegek mindennapjait is megkeseríti, életminőségüket nagyban rontja. A porckopás (arthrosis) kezdeti szakaszában a konzervatív, – tehát nem műtéti – kezelés is elegendő lehet, ami elsősorban célzott gyógytornát és gyógyszeres kezelést, valamint a fájós végtag tehermentesítését (bottal, mankóval, esetleg járókerettel) jelenti. Előrehaladott arthrosis esetén azonban az elviselhetetlen fájdalom és mozgáskorlátozottság csak műtéttel, mégpedig a csípő művi ízülettel való pótlásával szüntethető meg.

Milyen típusú csípőprotéziseket ültethetnek be?

Bár több típusa létezik a csípőízületi protéziseknek, a leggyakrabban totális csípőízületi protézis beültetésére kerül sor, azaz mind a combcsont fejét, mind az ízületi vápát pótolják. A protézis többféle anyagból készülhet, a fej általában fém, míg a vápa jellemzően polietilén. A komponenseket különbözőképpen rögzíthetik a csonthoz. Cementes rögzítés esetén mind a combcsontba behelyezett protézisszárat, mind a medencecsontba kerülő művi vápát csontcementtel ragasztják meg. Ezt a rögzítési módot általában idősebb, és gyengébb csontminőségű betegek esetében alkalmazzák. Fiatalabb, erős csontozatú pácienseknél gyakran cement nélküli rögzítést alkalmaznak, melynél a komponensek felszínének és alakjának kialakítása biztosítja a biztos rögzülést. Ha a két rész egyike cementtel rögzített, a másik pedig cement nélkül, akkor hibrid rögzítésről beszélünk. A protézisek élettartama sok tényezőtől függ (terhelés, csontállomány minősége, stb.), de általában 15-20 évre tehető.

Beültetett csípőízületi protézis röntgenképe.

Mit érdemes tenni a műtét előtt?

Amennyiben már tudja, hogy csípőprotézist fog kapni, érdemes felkészülni a műtétre mind testileg, mind lelkileg. A műtét utáni rehabilitációt nagymértékben segíti, ha már a műtét előtt rendszeresen jár gyógytornára, amivel egyrészt megerősíti a környező izmokat, másrészt kicsit enyhítheti az ízület mozgásbeszűkülését. Hasznos átgondolni, hogy a műtét után otthonában szeretne-e gyógyulni, és házhoz kijáró gyógytornász vezetésével tornázna vagy valamilyen rehabilitációs intézetben lábadozna. Ez utóbbi esetben érdeklődhet a környéken lévő intézményekben, hogy tudják-e közvetlenül a műtét után fogadni. Mivel a műtét után általában javasolják mankó vagy járókeret használatát, hasznos lehet ezek előzetes beszerzése is. A csípőprotézis beültetése általában erős vérzéssel jár, ezért sok helyen ajánlják, hogy – amennyiben egészségi állapota megengedi – adjon le a műtét előtt saját vért, melyet a műtét után transzfúzió formájában visszakap.

Mi történik a műtőben?

A műtétet gerinc-érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Az ízület elölről, oldalról vagy hátulról tárják fel, ez az operáló orvos szemléletétől függ. Az operáció során ma már általában nem vágnak át izmokat így könnyítve és gyorsítva a műtét utáni gyógyulást.

Mi történik a műtét után?

Természetesen a műtét utáni rehabilitáció intézményenként eltérő, de bizonyos általánosságok azért elmondhatóak erről az időszakról. Ma már bevett gyakorlat, hogy a beteg a műtét másnapján egy rövid keringésjavító torna és megfelelő betegtájékoztatás után, segédeszköz használatával és gyógytornász segítségével felkelhet. A bent töltött napok során a torna megtanulása és a segédeszközzel való járás elsajátítása a legfontosabb feladat. A tehermentesítés mértékére és a segédeszközök (járókeret, egy- vagy két könyökmankó, esetleg bot) használatára vonatkozóan mindenképpen az operáló orvos ajánlását kell figyelembe venni. A műtét után általában 5-8 napot kell kórházban tölteni.

Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek?

 • Vérömleny (haematoma): ez a csípőprotézis beültetésének leggyakoribb szövődménye, rendszeres jegeléssel segíthetjük a vér felszívódását.
 • Műtét utáni fertőzés: gyakran a vérömlenyek talaján alakulhat ki a fertőzés korai formája, melynek legfontosabb tünetei a hőemelkedés, láz, állandó fájdalom, illetve a műtéti seb váladékozása. A műtét után hónapokkal visszatérő fájdalom, hőemelkedés, mozgáskorlátozottság szintén felveti a (lassú) fertőzés gyanúját.
 • Idegsérülés: a műtét során ritkán sérülhetnek az ott futó idegek, ami a combizom (általában átmeneti) gyengeségéhez és érzészavarát okozza.
 • A protézis ficamodása (luxációja): amennyiben a protézis alkotói nem állnak optimálisan, illetve ha a környező izomzat nem tudja kellően stabilizálni az ízületet, a protézis ficamodhat. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos a célzott gyógytorna végzése, illetve bizonyos szabályok betartása.

Mit tegyünk, hogy a protézis ne ficamodjon ki?

Az, hogy a protézis stabilitását mely mozdulatok veszélyeztetik, függ a műtéti feltárás irányától is, ám néhány általános szabály így is megfogalmazható, melyek betartásával minimálisra csökkenthetjük a ficam kockázatát.

Az első hat hétben:

 • A csípőízületet maximum derékszögig szabad hajlítani. Ülés során sem kerülhet a térd magasabbra, mint a csípő, ennek érdekében nem szabad alacsony helyre ülni (ebben az időszakban a WC-t is magasítóval használjuk csak). Torna során sem húzzuk hashoz a lábakat, illetve nem hajolunk rá az operált lábunkra. A zokni, cipő felhúzása az első hat hétben eszközzel vagy segítséggel történjen!
 • Nem szabad a test középvonalán túl vinni az operált végtagot, tehát nem szabad keresztbe tenni, illetve oldalra forduláskor egy párnát kell a két láb közé tenni. Az operált oldalra az első hat hétben ne forduljunk rá!
 • Nem szabad a műtött lábat erőteljesen ki-be forgatni.

Hosszútávon mit tehetünk protézisünk épségéért?

 • Kerüljük az erős rázkódással járó sportokat (futás, ugrálás), mivel ez a protézis korai kilazulásához vezethet, illetve ez esés veszélyét magában hordozó tevékenységeket (síelés, korcsolyázás, lovaglás, stb.)!
 • Környezetünket úgy alakítsuk ki, hogy az elesés esélye minimális legyen!
 • Törekedjünk rá, hogy ne legyen súlyfeleslegünk, mivel az nagyon megterheli a beültetett protézist!
 • Mozogjunk, tornázzunk rendszeresen!

 

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, a csípőprotézis beültetése lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a korábbi kínzó fájdalomtól és mozgáskorlátozottságtól, visszaadva ezzel a fájdalommentes járás élményét.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?