A sípcsont elülső részének fájdalma – m.tibialis anterior tendinopathia

A futók és túrázók gyakori panasza a lábszár elülső részének fájdalma. Ezt sokszor egy elöl húzódó izom, az ún. musculus tibialis anterior inának túlerőltetése okozza. Ez az izom a sípcsont (tibia) felső részén ered, végighúzódik a lábszár elülső részén, majd áthidalva a bokát a láb elülső-belső részén tapad. Fő funkciója, hogy a lábat felfelé emelje (dorsalflexio), illetve, hogy járáskor fékezze a láb lecsapódását a talajra (lejtőn lefelé menet és futáskor különösen megerőltető ez a fajta izommunka).

A m. tibialis anterior elöl, közvetlenül a sípcsont mellett húzódik.

A m. tibialis anterior elöl, közvetlenül a sípcsont mellett húzódik. (1)

Az izomban a mozgás során fellépő erők áttevődnek az ínra, mellyel a csonton tapad, és hosszú távon károsítják azt – ennek „köszönhető” a lábszár fájdalma.

Jellegzetes tünetek

Az állapot vezető tünete tehát a lábszár elülső részének, a bokának, illetve a láb felső részének fájdalma, melyet az érintett terület nyomásérzékenysége kísérhet. A fájdalom főként megerőltető futás, egyenetlen talajon, hegyes-völgyes terepen végzett túrázás, esetleg labdarúgás után tapasztalható. Amennyiben a terhelést nem csökkentjük, a panaszok akár heteken-hónapokon át fennállhatnak, sőt súlyosbodhatnak.

Mi hajlamosít a betegségre?

Ismerünk néhány olyan tényezőt, mely megnöveli ezen kórkép kialakulásának esélyét. Ilyen többek között:

  • az izmok túlzott merevsége, feszessége (elsősorban a m. tibialis anterior),
  • a beszűkült bokamozgások,
  • a lábszár izomzatának gyengesége, az izomegyensúly felborulása,
  • a láb deformitásai (pl. lúdtalp),
  • a bemelegítés hiánya,
  • a nem megfelelő futótechnika és cipő,
  • a túlsúly.

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

A terápia ebben az esetben elsősorban konzervatív (tehát nem műtéti), melynek első lépése természetesen a terhelés jelentős mérséklése. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás érdekében érdemes hűteni (többször, rövid ideig) a fájdalmas területet, és gyulladáscsökkentő krémek, illetve tape használata is hatékony lehet. Makacsabb panaszok esetén fizikoterápiás eljárások (pl. ultrahangos kezelés) is szóba jöhetnek. Amennyiben a tünetek enyhülnek, elkezdhető a gyógytorna: a mozgásprogram alapját a m. tibialis anterior és a vádli izomzatának nyújtása, illetve a bokamozgások teljessé tétele képzi.

A lábszár elülső izmainak egyik lehetséges nyújtási módja.

A lábszár elülső izmainak egyik lehetséges nyújtási módja.

A hosszú távú panaszmentesség záloga természetesen a kiváltó okok megtalálása és megszüntetése: megfelelő cipő viselése, a terhelés körültekintő adagolása, a láb esetleges statikai eltéréseinek korrekciója (pl. talpbetét segítségével), a túlsúly mérséklése. Nagyon lényeges, hogy ne sajnáljuk az időt és az energiát a sportaktivitás előtti bemelegítésre és az azt követő stretchingre.

 Mi okozhatja még ezen terület fájdalmát?

Amennyiben a tünetek hosszabb ideig fennállnak, mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat elvégzése, hiszen a lábszár elülső részének fájdalma mögött más okok is állhatnak. Az egyik ilyen kórkép a Schlatter-Osgood-féle megbetegedés, mely a sípcsont felső részén jelentkezik, a patellaín tapadásánál – ezt, a főként tizenéveseket érintő, állapotot általában a négyfejű combizom túlerőltetése váltja ki. Szintén a lábszár elülső részét érinti a tibialis anterior szindróma, mely esetében a lábszárban található csontok és erős kötőszövetes lemezek alkotta rekeszekben futó erek és az adott területet beidegző ideg nyomás alá kerül, ami fájdalmat és érzészavarokat okozhat. Bár elsőnek nem igazán kézenfekvő, de tudnunk kell, hogy porckorongsérv is okozhat tüneteket ezen a területen: ha nyomás alá kerül a negyedik és ötödik deréki csigolya között kilépő ideggyök (L5 gyök), akkor az a nagylábujj és a lábszár külső-elülső felszínének fájdalmával járhat.   Képek: Nyitókép: https://flic.kr/p/cT4VBN 1. https://flic.kr/p/7QKS3j

 

Vélemény, hozzászólás?